Stupite s nama u kontakt!

+387 62 019 030

info@posturalniblokovi.com

Brčko distrikt, BiH

Često postavljena pitanja!

Pravilno držanje tijela uvjetom je normalog međusobnog rasporeda unutarnjih organa kao i stvaranju pravilnog protoka krvi kroz vene – uvis, i kretanju energije prema dolje. Samo to omogućava organima normalan rad i funkciju, da ne pritiskaju jedan drugoga i izazivaju energetski zastoj i negativan utjecaj.

Većina ljudi ne pridaje značaj važnosti pravilnog držanja tijela, ne shvaćaju povezanost držanja tijela i općeg stanja zdravlja, i zato nastavljaju nositi obuću sa visokom potpeticama, nepravilno se kreću, drže se, bilo svjesno ili nesvjesno, pogrbljeno, plitko dišu i pri tom se žale na zdravlje. Nijedno liječenje ne može uistinu djelovati ukoliko se ne radi na korekciji posture.

Često prema nečijoj posturi – držanju tijela možemo odrediti položaj čovjeka u društvu, stanje njegova zdravlja, uzrast i izvanjski izgled.
Prema držanju tijela lako je razlikovati zdravog od bolesnog čovjeka, bogatog od siromašnog, mladog od starijeg, sretnog od nesretnog, nadređenog od podređenog.
Vrlo često se u svakodnenom životu srećemo sa takvim prizorima, kao dostojanstveno držanje tijela, ponosni izgled pobjednika, žalosni izgled roba ili pobjeđenog. Čak se i prilikom crtanja najjednostavnijeg stripa ljudska emocija izražava položajem kralježnice i udova.
Od pamtivijeka se govorilo da što je veći društveni položaj čovjeka, tim ponosnije, uspravnije i slobodnije se on drži. Carevi s se specijalno smještali na uzvišenja, kako bi istakli svoj uzvišeni položaj. I obrnuto, što je čovjek više zavistan, time više saginje glavu, pogrbljava leđa, pada na koljena, prikazujući time svoju emociju.

Prema tome,slobodno možemo reći kako držanje tijela čovjeka svjedoči o njegovom psihofizičkom stanju; duhovnom miru, zdravlju i harmoniji.

Postura ovisi o mnogim parametrima kao što su:
• stanje mišićnog sustava,
• stupanj razvijenosti mišića vrata, leđa, grudi, trbuha i donjih ekstremiteta,
• funkcionalne mogućnosti muskulature, njene sposobnosti za dugotrajno statičko naprezanje,
• elastična svojstva intervertebralnih diskova, zglobova kralježnice,
• pokretljivost kralježnice, zdjelice i donjih ekstremiteta.
• oblik stopala i noge (veoma bitno), kao i stanje mišićnih svodova stopala.

Jedna od ključnih stvari kod posture jesu i proprioceptivna tkiva koja se nalaze u mišićima i zglobovima te daju informaciju o poziciji u kojem se određeni ekstremitet nalazi.

Još jedan bitan čimbenik održavanja posture je i tzv. posturalni refleks – mehanizam koji spada u mehanizme održavanja uspravnog tjelesnog stava. Za mišiće, koji svojim kontrakcijama održavaju ravnotežu i stav tijela, suprotstavljajući se djelovanju sile teže, kažemo da imaju posturalnu funkciju. Funkcija posturalnog refleksa je neprekidno manje korigiranje tjelesnog držanja na principu „povratne sprege“ Posturalni refleks, koji funkcionira na principu “povratne sprege”, pri čemu ključnu ulogu imaju i osjetilne informacije pristigle iz osjetilnih receptora te vestibularnog i vizualnog sustava

Dobra postura određena je ravnotežom mišićnog i koštanog, a u dobroj posturi mišići će raditi efikasnije te će biti postavljene optimalne pozicije za grudne i abdominalne organe (Paušić i Kujundžić, 2006).

Prema Kosincu (2008) obilježja dobrog tjelesnog držanja su kada se slijedeće točke nalaze primjereno izravnate:
• točka između očiju,
• brade,
• ključne kosti,
• prsne kosti,
• pubičnog područja,
• i središta između gležnjeva nogu.

Dok se iz sagitalnog pregleda mogu lako uočiti biološke krivine kralješnice.

Promatrajući iz čeone (frontalne ) ravnine, ramena, kukovi i koljena moraju biti na istoj visini, dok glava mora biti uspravna, bez otklona prema naprijed,ili u stranu.
Rezultat ovog držanja je ekonomičnost mišića, gdje se sila teže i aktivna mišićna snaga suprostavljaju i izjednačuju.

Loša postura je nepravilan odnos različitih dijelova tijela koji izaziva povećano naprezanje potpornih struktura što izaziva narušavanje ravnoteže tijela unutar površine oslonca. U većini slučajeva ona je kombinacija nekoliko faktora, endogenih (unutarnjih) i egzogenih (vanjskih). Opušten stav i opušteno držanje tijela nastaje ako olabavimo sve mišiće, pa čitava težina tijela pasivno opterećuje kostur. Zato pri uspravnom stavu tijela postoji neprestano djelovanje mišića pod utjecajem čovjekove volje